Thu. May 23rd, 2024

SOS turnir, Ljubljana, 10.2.2018

S Hano sva se pogledala, usta pa so se ji razširila v prešeren nasmeh, medtem, ko mi je kazala srebrno medaljo okoli vratu. Spoznala sva se kako uro prej, ko se je začelo ogrevanje pred izbirno tekmo SOS v judu. Tekmovanje je organizirala Specialna Olimpijada Slovenije s pomočjo Judo kluba Sokol iz Ljubljane.
A pojdimo po vrsti. V mrzlem, a jasnem jutru, v soboto, 10. 2. 2018, smo se zbrali pred prostori DDTC Barčica, malo pred sedmo uro zjutraj. Tomo, Darij, Goran, Marija, Danila, Dane, Ekrem, Pedžo, Tine, Matjaž, Rok, Srečko in jaz. Imamo vsi vse? Kimone, pasove? Potem pa še kavico spijemo in na pot. Tista urica do Ljubljane je minila hitro, med sproščenim klepetom. V Ljubljani nas je pričakal sneg, ceste pa so bile čiste. Ker smo bili zgodnji, smo na hitro spili še eno kavico, odšli v dvorano in se preoblekli v kimone. Dvorana je  majhna, a prijetna in domača. Čez nekaj minut smo se zbrali za pozdrav, trenerji in sodniki so pregledali razdelitev po skupinah, medtem pa je Vitalij začel ogrevanje. Takrat sem opazil Hano, ki ji nekako ni bilo do ogrevanja, Ker so naši tekmovalci že izkušeni in vedo, da se je potrebno pred treningom ali tekmo dobro ogreti, sem jih prepustil Vitaliju in se pridružil Hani in jo povabil k ogrevanju. Najprej me je malo postrani gledala, a se je le pridružila, na koncu pa se je nasmehnila. Slabe volje ni več!

Potem se je začelo zares, na vrsto so prišle borbe.  Trenerja Tomo in  Darij ter jaz kot pomočnik smo že tudi kar uigrana ekipa in smo se ob začetku borb, kot ponavadi, »razdelili« po dvorani. Tomo je na tatamiju pozorno spremljali borbe, poizkušal tekmovalcem prišepniti nasvet ali dva predvsem pa je skrbel, da v žaru borbe ne pride do kakšne nesrečne poškodbe. Darij je skrbel, da minljivi trenutki, ujeti v objektiv fotoaparata, ostanejo za vedno, sam pa sem z našimi tekmovalci  spremljal boje in skrbel, da so sproščeni in je treme ravno prav. Napetost je rasla, malce tudi trema, sproščanje, ogledovanje nasprotnikov. Tekmovalci so prikazali vse svoje znanje, popuščanja ni bilo, veselje ob zmagah in čestitke nasprotniku ob porazu sta bila iskrena. Takoj po borbi smo razglabljali o tem, kaj je bilo dobro, katera tehnika bi mogoče prišla prav v naslednji borbi, čemu posvetiti malo več pozornosti. Vsake toliko sem pogledal posebne gostje na tekmi, Petro Nareks in Rašo Sraka, vrhunski judoistki in tekmovalki ter Simono Lotrič, ženo trenerja Marjana Fabijana in njunega sin Jana. Na njihovih obrazih se je dalo razbrati navdušenje, presenečenje in veselje ob dobro izvedenih tehnikah in prijemih ter nepopustljivostjo tekmovalcev. Borbe so se počasi zaključevale, turnir se je bližal koncu. Tekmovalcem se je že malo poznala utrujenost, a so iztisnili iz sebe še zadnje atome moči. Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev nagrad, ki jih je podeljevala Raša Sraka. Veselje ob zmagah je bilo veliko, razočaranja ob porazih pa ne preveč. In to je eden od pomembnih vidikov inkluzivnega juda, naučiti se prenesti poraz in uporabiti pridobljene izkušnje za osebno rast, tako v judu kot v našem vsakdanu. Na koncu smo bili zadovoljni vsi, dvorana pa je bila nabita s pozitivno energijo

Za konec še statistika:

Tekmovanja se je udeležilo 12 tekmovalk in 19 tekmovalcev, izven konkurence pa je nastopalo še 12 tekmovalcev. Od naših tekmovalcev so v konkurenci nastopali Marija Gorjup, Dane Tivadar, Matjaž Šukljan in Danila Kocjančič.

Tekmovalci so bili člani JK Koper, JK Jesenice, JK Murska Sobota, JK Sokol, JK Čakovec, II. OŠ Žalec, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice in VDC Jesenice. Borbe sta sodila sodnika Vojko Rogelj, predsednik JK Sokol in Goran Prša, predsednik JK Koper, zdravnica je bila Nika Kojc. Nagrade za udeležence je prispevala Sberbank, pogostitev pa Lars & Sven Burgers

V svojih kategorijah sta Danila Kocjančič in Dane Tivadar zmagala, Marija Gorjup in Matjaž Šukljan pa sta bila druga. Tisti, ki so tekmovali izven konkurence so dobili priznanja in priložnostne nagrade, vsi skupaj pa smo bogatejši za enkratno izkušnjo in nova poznanstva, za kar gredo zasluge Specialni Olimpiadi Slovenije in še posebej JK Sokol za vzorno organizacijo in topel sprejem!

Boris Švagelj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us: