Thu. May 23rd, 2024

ZGODOVINA KLUBA

[wc_heading type=”h1″ title=”Zgodovina Judo kluba Koper” text_align=”left”]

Judo klub Koper deluje na obali že od leta 1970. Bil je prvi klub na obali, ki je začel organizirano gojiti ta borilni šport, kateri je hkrati tudi olimpijski šport.

Ekipa JKK 1972

Ekipa Judo Klub Koper 1972
Weis Viktor, Debevec Janez, Ivkovič Vlado, Zadnik Janez, Žvanut ??, Podunavac Nikola, Horjak Boris!

[wc_heading type=”h3″ title=”Začetek je bil naslednji:” text_align=”center”]
V poletnih mesecih leta 1969 so imeli judoisti iz Slovenije poletne priprave v Kopru v OŠ Janka Premrla Vojka. Teh priprav so se udeležili tudi nekateri domačini, predvsem pa policisti iz Kopra. Takrat je tudi nastala pobuda, da se tudi v Kopru prične z organizirano vadbo juda. V jeseni 1969 so se po Kopru pojavili plakati, ki so vabili interesente, da se vključijo v novo ustanovljeni Judo klub Koper.
Na ustanovnem sestanku, kateri je bil v prostorih današnjega MKC (Mladinsko kulturnega centra) je bilo prisotnih okoli 150 interesentov, ki so se zanimali za to japonsko borilno veščino. Na samem sestanku, so organizatorji poleg juda ponudili tudi vadbo karateja, kateri je predvsem zaradi filmov s to vsebino imel veliko publiciteto pri mladini. Tako sta skoraj hkratno nastala dva kluba, Judo klub Koper in Karate klub Koper. Približno polovica interesentov je prešla v judo, polovica pa se je odločila za karate.
S prvimi treningi smo pričeli v začetku leta 1970, v prostorih MKC-ja. Na razpolago smo imeli dve blazini za rokoborbo velikosti cca 2m x 4m, katere so nam posodili koprski policisti. Blazini sta bili pokriti s platneno cerado. Ta se je stalno gubala, tako, da smo so stalno spotikali z bosimi nogami na tistih grbinah.
Prvi predsednik judo kluba Koper je bil Miškovič Mičo (policist), kateri je tudi vodil treninge in nam kazal judo tehnike. Predvsem nam je kazal Ju-jitsu tehnike, katere je kot policist najbolje obvladal. Poleg njega je bil trener še Marinšek Stane tudi policist. Ta je judo bolje obvladal, saj je prišel iz policijske šole iz Tacna, kjer je pod vodstvom današnjega mojstra juda 8. dan Jožeta Škrabe judo redno treniral.
Zanimanje za judo je bilo ogromno. Prostor v katerem smo trenirali je bil premajhen, blazine niso bile nobeni stvari podobne, kimono je pa le malokdo imel. Tako je bilo stanje po prvih šestih mesecih treningov.
Kasneje smo se preselili v pravo telovadnico. Razmere za treninge so se izboljševale. Selili smo se večkrat. Tudi do pravih judo blazin smo prišli. V klubu je v teh 40 letih treniralo preko 1000 članov. Bilo jih je še več, vendar popolna evidenca članstva iz prvih let ni ohranjena.
Klub je v svojem 40-letnem delovanju doživljal vzpone in padce, vendar to ni dosti vplivalo na sam obstanek kluba, saj je interes za judo stalno prisoten.
Iz judo kluba Koper se je judo razširil še na ostale obalne kraje (Piran, Portorož, Izola, Ankaran, Prade, Marezige). Vsi pobudniki njihove ustanovitve pa izhajajo iz Judo kluba Koper.

 

[wc_heading type=”h4″ title=”Ivo Marinič mojster juda 1.DAN” text_align=”left”]