Mon. Apr 22nd, 2024

Koper, 28. oktobra –Koprski judoisti so obeležili svetovni dan juda tako, da so pred Osnovno šolo Koper posadili japonsko češnjo, ki so jo poimenovali Jita Kyoei po enem izmed najvišjih etičnih načel tega športa s koreninami iz Japonske. Češnjo so z njimi posadili veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, župan Kopra Aleš Bržan, ravnateljica OŠ Koper Ingrid Poropat in častni predsednik Judo kluba Koper Ivo Marinič.

Danes dopoldan so koprski judoisti obeležili svetovni dan juda tako, da so na travnik za Osnovno šolo Koper posadili japonsko češnjo, natančneje Prunus serrulata kanzan. Drevo simbolizira spoštovanje, sodelovanje in prijateljstvo med Slovenijo in Japonsko. Dobilo bo tudi svoje ime, in sicer Jita Kyoei.

Jita Kyoei je eno izmed najvišjih etičnih načel v judu, ki poenostavljeno pomeni s sodelovanjem do vzajemnega napredka. To načelo se sklada z najvišjim ciljem juda, da vsak judoist razvije svoje telo, um in duha ter s svojimi dejanji pripomore k napredku družbe. Cilj torej niso zmage na tekmovanjih, temveč družbena aktivnost. Pravi judoist tekmuje le s samim seboj, danes mora biti boljši kot je bil včeraj. Osebni napredek pa najlažje dosežemo tako, da sodelujemo z drugimi.

Dogodek posaditve drevesa je obenem začetek praznovanj okroglih obletnic, ki jih v svetu juda prinaša prihodnje leto. V letu 2022 bomo obeležili 140 let ustanovitve juda, 70 let pričetka vadbe juda v Sloveniji, 50 let vadbe juda v Kopru in 30. obletnico Veleposlaništva Japonske v Sloveniji. V ta namen bo 15. 1. 2022 v Kopru organizirano tudi praznovanje japonskega novega leta – Kagami Biraki.

Današnji obisk japonskega veleposlanika pomeni tudi prvo srečanje koprske lokalne oblasti s predstavniki japonskega veleposlaništva. Koprski judoisti se za sodelovanje in pravi Jita Kyoei zahvaljujejo županu občine Koper Alešu Bržanu in ravnateljici OŠ Koper Ingrid Poropat.

Please follow and like us: